Masopustní koblihy
Ingredience:
400 g polohrubé mouky,
200 g hladké mouky,
špetka soli,
8 žloutků,
3 lžíce moučkového cukru
100 g másla,
0,3 l mléka,
kostka droždí (42 g)
, 3 lžíce rumu,
marmeláda na náplň,
sádlo (nebo olej) na smažení
Postup:
1. Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky. Těsto důkladně propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
2. Pak těsto na vale vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka, lžičkou naneseme marmeládu, nejlépe meruňkovou, prázdným kolečkem překryjeme, okraje stiskneme skleničkou nebo tvořítkem a přesahující těsto odkrojíme.
3. Ještě chvíli necháme kynout a mezitím si rozehřejeme vyšší vrstvu tuku (nejlépe ve fritéze), aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme.
Tento recept je těžší tak že nevadí když se nepovede