Jdi na obsah Jdi na menu

Masopustní koblihy

17. 4. 2011

Ingredience:

400 g polohrubé mouky,

200 g hladké mouky,

špetka soli,

8 žloutků,

 3 lžíce moučkového cukru

100 g másla,

 0,3 l mléka,

 kostka droždí (42 g)

, 3 lžíce rumu,

 marmeláda na náplň, 

sádlo (nebo olej) na smažení

Postup:

1. Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky. Těsto důkladně propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.

2. Pak těsto na vale vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka, lžičkou naneseme marmeládu, nejlépe meruňkovou, prázdným kolečkem překryjeme, okraje stiskneme skleničkou nebo tvořítkem a přesahující těsto odkrojíme.

3. Ještě chvíli necháme kynout a mezitím si rozehřejeme vyšší vrstvu tuku (nejlépe ve fritéze), aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme. 
Tento recept je těžší tak že nevadí když se nepovede         
2009_0219006.jpg